Werkwijze
Mijn werkwijze kenmerkt zich door ‘te doen wat werkt’. Dit houdt in dat ik gebruik maak van (onderstaande) behandeltechnieken, protocollen en vragenlijsten maar dusdanig dat het aansluiting vindt bij de persoon die tegenover mij zit. Om hier een goede indicatie in te kunnen stellen verzamelen we eerst de informatie die nodig is middels een intakegesprek en soms wat uitgebreidere diagnostiek. Vanuit daar bespreken we wat prioriteit heeft en wat de opties zijn qua behandeling.
Vaak volgt daar een van onderstaande behandeltechnieken uit als ‘hoofdstroming’ waar we mee aan de slag gaan. Soms komen we er dan gaandeweg achter dat we wat van richting moeten veranderen, dit is vaak een natuurlijk proces en wat mij betreft nooit in beton gegoten.
Daarnaast is ook het behandelcontact een belangrijke factor voor mij, een veilig en vertrouwd behandelklimaat vergroot namelijk de kans op een positieve behandeluitkomst. Dit zal ik dan ook zo nu en dan in de sessies bespreken.
Behandelmethodes
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie is een heel breed begrip binnen de psychologie, wat voor veel klachten veelvuldig onderzocht- en effectief gebleken is. In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat het altijd uitgaat van een veranderingsmodel waarbij gedachten, gevoelens en gedrag in een bepaalde context onder de loep genomen worden. Met als doel de manier van denken en/of het (probleem) gedrag te veranderen en zodoende het gevoel te beïnvloeden zodat de klachten afnemen. Klachten zoals angst, somberheid, paniek, dwang, trauma kunnen hiermee behandeld worden.
EMDR
EMDR is een eerstekeuze behandeling bij mensen die een PTSS diagnose hebben en dus een trauma hebben meegemaakt. Dat kan gaan om een eenmalige gebeurtenis (een bevalling) maar ook een reeks aan gebeurtenissen (een periode van gepest zijn). Het is een vaststaand protocol waarbij de persoon terugdenkt aan de traumatische gebeurtenis en tegelijkertijd het werkgeheugen belast wordt (vaak door oogbewegingen). De precieze werkzaamheid is niet bekend, maar onderzoek laat veelvuldig zien dat deze procedure ervoor zorgt dat de spanning van de traumatische herinnering sterk verminderd wordt. De herinnering wordt dus niet ‘uitgewist’ of ‘herschreven’, maar de lading gaat er vanaf. Er zijn binnen de EMDR verschillende ‘routes’ te bewandelen, welke handig kunnen zijn bij een complexer trauma of toekomstige schrikbeeld. Ook voor deze uitgebreidere routes ben ik opgeleid en kunnen dus ingezet worden bij een behandeling.
Specifiek wil ik hier nog noemen dat EMDR ook ingezet kan worden na een vervelende borstvoedingservaring. Waarbij de spanning bij de moeder hoog blijft (ook wanneer de problemen praktisch gezien verholpen zijn). Vaak speelt dit in de eerste weken. Indien het niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, kan ik ook in regio Soest een huisbezoek (of zelfs ziekenhuisbezoek) afleggen. De praktijk leert dat vaak één of twee sessies voldoende zijn om de spanning te minimaliseren.
(kortdurende) Schematherapie
Schematherapie richt zich op onderliggende patronen die iemand al langere tijd met zich meedraagt (zoals vermijding of perfectionisme) en vaak verband houden met basisbehoeftes die in iemands jeugd niet (volledig) vervult zijn geweest. Binnen schematherapie wordt getracht deze dieper liggende patronen te doorbreken, door contact te maken met vroeger en veranderingen aan te brengen in het hier en nu. Dit gaat deels middels cognitieve en gedragsmatige technieken, maar ook kenmerkend zijn de meer ervaringsgerichte oefeningen.
Deze therapievorm is ontwikkeld voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek en wordt veelvuldig toegepast binnen de gespecialiseerde GGZ (wat vaak dan een aantal jaar duurt). Binnen psychologiepraktijk Nieuw Leven pas ik een kortdurende variant toe die breder onderzocht is in het kader van klachten die bijvoorbeeld vaker teruggekomen zijn (zoals somberheid of bepaalde angsten). Ook gaat het veelal om patronen die ouders wensen te doorbreken in de opvoeding naar hun kinderen toe.
Tot slot
Naast deze drie ‘hoofdstromingen’ ben ik ook geschoold in dialectische gedragstherapie. Dit is een behandelrichting die zich specifiek richt op emotieregulatie, mindfulness en crisisinterventies.
Daarnaast ben ik ook geschoold in acceptance en commitment therapy (ACT) en oplossingsgerichte therapie. Deze behandelrichtingen gebruik ik wat meer zijdelings in behandelingen als ik denk dat het een waardevolle toevoeging zal zijn.