Over Karianne

Ik ben Karianne van Vliet, 34 jaar en tien jaar werkzaam als psycholoog. Daarnaast ben ik moeder van twee jonge kinderen. Met een jong gezin, ambities in werk, vriendschappen en relatie weet ik hoe uitdagend en druk het leven als jonge ouder kan zijn.

Om meer aandacht te kunnen geven aan dat wat ik belangrijk vind in mijn werk, flexibiliteit te ervaren en met een doelgroep te werken waar ik veel affiniteit mee heb ben ik in 2022 psychologiepraktijk Nieuw Leven gestart. Door mijn zwangerschap moest ik dit tijdelijk onderbreken, maar in het voorjaar van 2023 hoop ik helemaal open te gaan.

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier op verschillende plekken in de specialistische GGZ gewerkt. Zo heb ik ervaring op gedaan op een polikliniek waar ik voornamelijk angstklachten, stemmingsproblemen en mensen met ADHD behandelde. Ook heb ik daar ervaring opgedaan op de afdeling seksuologie. Mijn Gz-opleiding ben ik gestart op een polikliniek binnen de verslavingszorg. Het tweede jaar heb ik op een deeltijd gewerkt voornamelijk met mensen die persisterende angst- en stemmingsklachten hadden. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan in het doen van uitgebreide diagnostiek (o.a. op het gebied van persoonlijkheid, autisme, intelligentie en ADHD).

De laatste jaren heb ik als Gz-psycholoog/regiebehandelaar in een kliniek gewerkt voor mensen met verslavingsproblemen en persoonlijkheidsproblematiek. In het bijzonder was ik betrokken bij een ouder & kind afdeling.

psycholoog Soest

"Voor mijzelf was de transformatie naar het ouderschap een van de meest ingrijpende processen."

psycholoog Soest

Voor mijzelf was de transformatie naar het ouderschap een van de meest ingrijpende processen. Een proces wat startte toen de wens geboren werd voor een kind en de daaropvolgende zwangerschap. De periode na de bevalling waarin letterlijk mijn wereld op zijn kop stond zal ik nooit vergeten. Want ik quote “bij een bevalling wordt niet alleen een baby, maar ook twee ouders geboren”.

Mijn eigen ervaring is dat je jezelf, je partner en de baby (opnieuw) moet leren kennen. Mijn affiniteit met zwangerschap en ouderschap komt voort uit de wetenschap dat in deze eerste levensfase het fundament voor de rest van het leven wordt gelegd. De eerste 1000 dagen (geteld vanaf de conceptie) zijn bepalend voor een mensenleven. Hoe iemand zich biologisch (neurologisch) ontwikkeld, hoe iemand zijn emoties reguleert, welke input het zelfbeeld/de persoonlijkheid krijgt, welke familietrekjes worden doorgegeven. Dit tezamen zorgt voor een fundament waarop een kind de rest van het leven verder gaat bouwen.

Bij sommige ouders lijkt het allemaal ‘vanzelf’ te gaan om deze basis stevig neer te zetten. Maar als je zelf somber of angstig bent, allerlei dwanggedachtes hebt of kampt met traumaklachten (van bijvoorbeeld een bevalling) dan kan je hier mogelijk wat hulp bij gebruiken.

Ik bied daarbij graag de zorg die nodig is om de ouder te kunnen zijn die je wílt zijn.